EKONOMİ SERVİSİ – Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) BM İklim Konferansı’na ev sahipliği yapmasına iki hafta kala dünyanın en büyük güneş enerji santralini hizmete aldı. 21 kilometrekare büyüklüğündeki Al Dhafra güneş santrali Fransa’nın başkenti Paris’in beşte biri kadar bir alanı kapsıyor. Yılda 2.4 milyon ton karbonmonoksit emisyonunun önleyecek bu da 800.000 araca eşdeğer. Toplam maliyeti 1 milyar doları bulan santralin sahip olduğu 4 milyon güneş panelinin yaklaşık 200.000 haneye enerji sağlayacağı belirtildi. Yani dünyanın en büyük güneş santrali yıllık yaklaşık 1 milyon insanın elektrik ihtiyacını karşılayacak.
Büyük yatırım yapıyor
Petrol ülkesi olarak bilinen BAE, elektrik sıkıntısı bulunmamasına rağmen, yenilenebilir enerji adına çok büyük yatırımlar yapıyor. 2050 yılına kadar kendi elektriğini sıfır emisyonla üretme hedefi koyan BAE, yaptığı güneş enerjisi yatırımları sayesinde, yıllık 3 milyon varil olan petrol ihracatını da 5 milyon varile çıkarmayı hedefliyor. 30 Kasım’da BM himayesindeki COP28 iklim zirvesine ev sahipliği yapacak olan BAE, güneş enerjisini en fazla kullanan ülkeler arasında yer alıyor.
Fransız EDF Renawables ve Çin Jinko Power Techology ile ortaklaşa inşa edilen güneş santralinin yüzde 60’ı BAE hükümetine bağlı Masdar yenilebilir enerji şirketine ait. Santralin yönetimi ise COP28 başkanı ve BAE iklim komiseri Sultan Al Jaber’in kontorlünde. Sultan El Jaber, 2030 yılına kadar ülkesinin güneş enerji santrali kapasitesi 100 gigawatt’a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.