Zeytin Yaprağı Çayının Sağlık Üzerindeki Etkileri
Güney Avustralya Üniversitesi’nde beslenme ve gıda bilimi direktörü olan Evangeline Mantsiouris, zeytin yapraklarının yüksek miktarda oleuropein adı verilen güçlü bir antioksidan içerdiğini belirtiyor. Zeytin yaprağının bu bileşik sayesinde geleneksel siyah veya yeşil çaydan daha fazla tercih edilmeye başlandığı bilinmektedir.
Türkiye’de ise Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre zeytin yapraklarının çay olarak tüketilmesi yaygın değil. Zeytin yaprakları, hidroksitirosol, luteolin, apigenin ve verbaskozid gibi diğer güçlü antioksidanları içeriyor. Bu antioksidanlar vücutta oksidatif süreçleri azaltarak, kanser ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıkların gelişmesini engellemeye yardımcı olur.
Kalp Sağlığı İçin Önemli Bir Destek
Yapılan araştırmalar, zeytin yaprağı ekstraktının kardiyovasküler hastalık risk faktörlerini iyileştirdiğini gösteriyor. Kan basıncında azalma gibi olumlu etkileri olan zeytin yaprağı özellikle yüksek tansiyon sorunu yaşayan hastalarda faydalı olabilir.
Zeytin yaprağı çayı, salatalar, smoothie’ler veya ekstrakt şeklinde tüketilebilir. Ancak, yaprakların acı bir tada sahip olduğunu belirtmek gerekir. Bu acılığı azaltmak için kaynar su veya ılık su ile demlenmesi önerilir. Ayrıca, zeytin yaprağı ekstraktı farklı yiyeceklere de eklenebilir.
Günlük 1 Grama Kadar Zeytin Yaprağı Ekstraktı
Zeytin yaprağı ekstraktının tüketilmesiyle ilgili herhangi bir toksik etkiye rastlanmamıştır. Günlük olarak 1 grama kadar zeytin yaprağı ekstraktı tüketmek güvenli kabul edilmektedir. Ancak, vücut ağırlığına bağlı olarak alınan dozajın aşırı yüksek olması durumunda bazı toksisite riskleri olabileceği unutulmamalıdır.
More Stories
Hekimler kamudan kaçıyor: 10 ayda 2 bin 37 hekim istifa etti
Mandalina mı portakal mı, sağlığınız için hangisi daha faydalı?
Domuz gribi geri döndü